Att bli en Westerholmare

Att leva med mops

Att bjuda in en mops i familjen är ett stort steg för många, ansvaret för ett nytt liv och dess utformning kräver sina förberedelser. Både för den valpintresserade – men också för oss som uppfödare. Mopsvalpar är ingen stapelvara – arbetet bakom en kull och planeringen inför den tar tid och resurser i anspråk och vi vill alltid matcha våra valpar mot det bästa hemmet för dem. Det är också en av anledningarna till att vi inte tar handpenning för våra valpar – det ska vara en ömsesidighet mellan oss och våra valpköpare där det ska kännas bra för båda parter. De viktigaste hemmen som vi värderar är de hem som kan erbjuda trygghet, kärlek, omsorg och aktivitet för en glad och aktiv liten mops.

Vi har inte heller någon kölista utan förbehåller oss rätten att välja valpköpare och hem som vi tror kan ge våra valpar det allra bästa mopslivet. Är du intresserad av att köpa valp av oss ser vi fram emot en personlig kontakt där du i ett första steg berättar om din erfarenhet av hund, om du har specifik erfarenhet av mops och hur du kommer ta hand om en valp som flyttar hem till dig.

Framför allt, vad kan du erbjuda en mops för familjeliv?Den bild vi har av dig – vår valpköpare

Vi vill att du som valpköpare ska vara påläst om rasen och förstå vad du kan förvänta dig av ditt hundägarliv när du får en mops in i ditt liv och din familj. Det innebär att du läst den tillgängliga information som finns både på Svenska kennelklubbens webbplats och informationen som finns på rasklubbens hemsida, mopsorden.se.

Vi eftersöker hem som kan ge en mops den aktiva vardag och den omsorg den behöver. Det är ett nytt litet liv som ska ut i den stora världen och vi vill försäkra oss om att rätt mops hamnar i rätt hem. Vi erbjuder er hjälp under hela mopsens liv – vi finns där för dig och din mops. Det är av intresse för oss att veta hur alla våra mopsar utvecklas exteriört och i mentalitet, hur de mår rent allmänt och hur väl de fungerar i sina nya familjer.


Valpens första tid hos oss

Din valp växer upp med oss som en del av familjen. De föds och tillbringar de första tre veckorna i ett eget avskiljt sovrum tillsammans med sin mamma. De flyttar därifrån och ut i vardagsrummet och köket vid tre veckors ålder. Detta för att bli trygga med alla ljud och sysslor som förekommer i en familj. Nu blir de även introducerade till resten av flocken boendes hos oss.

Under sin första tid efter flytten får valparna succesivt ökat utrymme och blir introducerade för nya utmaningar i takt med att de växer och utvecklas. Beroende på väder får de spendera mycket tid utomhus tillsammans med resten av flocken. Alla brukar vara mycket involverade i de nya valparna och de yngsta i flocken brukar ta extra ansvar för att leka och busa med valparna.

Din första kontakt med din blivande familjemedlem sker vid cirka fem sex veckors ålder. Vi ser gärna att du träffar valparna ett par gånger innan en eventuellt flytt hem till dig. Vi får även chansen att lära känna varandra och ni får tid att ställa frågor kring de funderingar ni har. Ni får även tillfälle att träffa mamman till valparna och umgås med övriga mopsar i hemmet.Detta händer du hämtar din mopsvalp

När det är dags för leverans så har vi förberett allt. Din skyldighet är att se till att valpen från överlåtelsedagen är försäkrad i det bolag du väljer att försäkra valpen hos. Vi rekommenderar att valpköparna fortsätter att ha valparna försäkrade i samma bolag som oss, men det är valfritt. Är inte valpens försäkring klar så levereras inte valpen. Vi har även förberett er och kommit med råd och tips om vad ni behöver göra för förberedelser i erat egna hem för att ta emot en liten mopsvalp på bästa sätt.

Då du hämtar din valp ska du räkna med att det tar ett par timmar. Du har tidigare lärt känna din valp och vi har pratat mycket om rasen och släktingar till din valp. När det är dags att hämta ska vi gemensamt gå igenom kontrakt och besiktningsintyg på din valp och du undersöker din valp i enlighet med nya Konsumentköplagen och den undersökningsplikt som införts. Vi hjälper självklart till med allt och ombesörjer så att ingenting missas.

Vår erfarenhet är att den tid det tar att hämta valpen är viktig för både oss och för dig som valpköpare. Du bereds tid att ställa frågor om avtalet och om försäkring och om säljarens ansvar. Som valpköpare har man alltid en massa funderingar kring sin valp och den tid som kommer då den flyttar hem till dig. Vi vill ge gott om tid för att kunna svara på alla funderingar ni kan tänkas ha samt att få möjlighet att ge rätt information om avtal, besiktningsintyg och försäkringar – men också om vad ett gott hundliv är och vad ett aktivt hundägaransvar innebär.


Vid leverans – vad har vi ombesörjt då?

När du hämtar din valp skickar vi med med valpmat för de första tiden samt, matlista och ett häfte med information och goda råd.

Valparna är vid leverans:

  • Registrerade i Svenska Kennelklubben (SKK).
  • Värdehandling i form av stamtavla utfärdad av SKK.
  • Veterinärbesiktigad. Intyget är ej äldre än sju dagar.
  • ID-märkt med microchip. Det är beläget i nacken.
  • Vaccinerade med Nobivac DHPPi. Det är ett kombinationsvaccin som ger valpen skydd mot virussjukdomarna valpsjuka (D), Hepatit (H), Parvo (P) och kennelhosta (Pi).
  • Valpen har blivit avmaskad tre gånger.
  • Dolda-fel-försäkrad via oss i Agria. Valpen har varit försäkrad sedan sex veckors ålder.
  • Ni få ett gåvomedlemskap i Mopsorden – den svenska rasklubben för mops.


Tiden efter att din valp flyttat hem

Det första tiden efter det att ni fått hem er valp är både spännande och rolig, men det innebär också en omställning för hela familjen. En valp är ett stort ansvar och man behöver hjälp och stöd av varandra. Mopsar är livliga av naturen och ni har fått med er skötselråd och anvisningar om vad ni bör tänka på. Skulle det vara något så är vi alltid tillgängliga och kan ge råd.

Vi har under åren anordnat kennelträffar för våra valpköpare. Det brukar bli en gång per år där vi träffas och umgås. Mopsarna busar med varandra och vi har en trivsam stund tillsammans. Det händer också att vi hyr hundhallar för lite lek och bus och prova-på-agility eller någon annan verksamhet. Allt till självkostnadspris förstås. Bor ni lämpligt till så träffas vi ibland för gemensamma skogspromenader och bus en eftermiddag när det passar.

Din valp – vårat gemensamma ansvar

Vi finns där för er och eran mops – skulle ni ha någon fundering och behöva hjälp vill vi att ni hör av er till oss. Det kan vara små problem med enkla svar eller andra saker som oroar där vi kan och vill vara ett aktivt stöd! Tveka aldrig att höra av er, tillsammans kan vi hjälpas åt på bästa sätt.Intresserad? Kontakta oss!

Kennel Westerholmen är en registrerad kennel under