Utställningar

Varför hundutställning?

Vår syn på hundutställning och varför vi meriterar våra hundar, är enkel – vi ser det som en utvärdering av vårt avelsmaterial. Kunniga kynologer ser till mopsens helhet utifrån rasstandard, sundhet, mentalitet och konstruktion. Vi får en objektiv bedömning av våra mopsar och kan på det sättet lära oss mer om deras förtjänster och också om deras brister. Ett sätt att lära oss mer om vår egen avel och hur man vi kan utvärdera våra mopsar inför kommande avelsurval. Vi får också se andras mopsar och skaffa oss en bättre bild av hur de är konstruerade och om de skulle kunna passa in i vårt avelsprogram.

Utställningar är också mycket trevligt och socialt sätt att lära känna en massa nya människor. Vi reser mycket och får se många platser och vara med om äventyr på vägen. Men framför allt: våra mopsar har roligt och trivs på utställningsplatsen, att få vara med oss och trivs med att få tävla och visa upp sig i utställningsringen!Hur går det till på utställning?

På en hundutställning så får man sin mops kvalitetsbedömd av en exteriörutbildad domare. Om hunden bedöms med kvalitén excellent så tävlar den vidare i konkurrensklass. Vinner den klassen eller placeras i den kan man bli tilldelad certifikatkvalitet (ck) och får då tävla vidare i bästa hane- eller i bästa tikklass. Där kan man tävla om certifikat (cert), Nordic Cert, CACIB och placeringarna ett till och med fyra.

Vinnarna av bästa hanhundsklass (BH) och bästa tikklass (BT) tävlar i sin tur om att bli utsedd till Bäst i rasen. Den som domaren tycker representerar rasen bäst blir BIR, Bäst i rasen, och den andra av de två tävlande blir BIM, Bäst i motsatt kön.

Den mops som blir bäst i rasen tävlar sedan vidare i Gruppfinalen, mot alla andra hundar i gruppen Sällskapshundar som blivit BIR. Vinner man där blir man Bäst i gruppen (BIG-1) och då tävlar man vidare i utställningens absoluta höjdpunkt, Best in Show! Där koras utställningens finaste hund.Utställningsresultat

På sidan Utställningsresultat har vi samlat våra utställningsresultat under åren. Det är både våra egna mopsar och mopsar från vår uppfödning som vi presenterar på dessa sidor.


Champions & vinnare

För att bli Svensk utställningschampion, SE UCh krävs tre certifikat. De kan erövras från nio månaders ålder. För att få sitt championat måste mopsen erövra det sista certifikatet efter det den blivit två år gammal.

För att erövra titeln internationellt utställningschampion behöver man tävla om CACIB. Det behövs fyra CACIB från tre olika länder för att man ska kunna erövra Internationellt Championat, C.I.B.

För att tilldelas det nya nordiska utställningschampionatet, Nordic Show Champion (NORDIC Ch) ska hunden först vara nationell utställningschampion i det land där den är registrerad. Den ska även erhålla tre Nordic Show certifikat, från tre olika länder, av tre olika domare. Minst ett av certifikaten ska erövras efter att hunden har fyllt två år.

På vissa större utställningar kan man erövra vinnartitlar. På WDS kan man vinna World Winner titeln och i Sverige anordnas Svensk Vinnare och i norden Nordisk Vinnare. Den mops som blir bästa hane eller bästa tik vinner titeln.


Kennel Westerholmen är en registrerad kennel under