Te-kullen 2019

Te-kullen föddes den 4 juni 2019 och är döpta efter olika te-sorter. Föräldrarna till kullen är vår Rosa och pappa heter Izak, eller C.I.B, SE UCH, DK UCH, SE V-16 PugEngens Lord Gillingham som han heter i stamtavlan. Izak har de kvalitéer vi eftersökte hos en hane till Rosa. Izak är pappa till ett flertal mycket fina valpar med kvalitéer vi särskilt uppskattar och har blivit mycket förtjusta i och vi tror att han kan passa vår Rosa bra. 

Rosa är sedan tidigare mamma till fick Stjärnkullen som föddes 2016. Då fick hon 4 tikar och 2 hanar varav tre har ställts ut med mycket gott resultat, Signe är Svensk Juniorvinnare 2017 och står för svenskt championat och har vunnit 2 Nordic cert. Ninzi står för finskt championat och har vunnit CACIB, Ruth har, precis som sina systrar placerat sig som BIR. Rosa själv är svensk och finsk utställningschampion.

Te-kullen föddes odramatiskt hemma i vårt valprum. Att valparna fick namn efter te-sorter är för att vi ville ge valparna namn efter något typiskat brittiskt som fångar känslan i båda föräldrarnas namn. Izaks namn är hämtat från den engelsa TV-serien Downton Abbey och Rosa från en engelsk gin. Tedrickning är något vi förknippar starkt med Storbrittannien och började därför leta olika tesorter som skulle kunna fungera. Vi fastnade så småningom för dessa namn:

Båda föräldrarna är testade 0/0 för patella, och Rosa är PDE N/N, Izak N/S

Föräldrarna

Izak – BIS Supreme Mops-Specialen 2019

Valparna

Fröken Lila

Först ut var Fröken Lila, som vägde hela 200 gram. Fröken Lila är en liten filisof som tar livet med ro och njuter av tillvaron. Lilla Lila ligger gärna kvar hos mamma och äter långt efter att de andra är klara.

Herr Blå – Westerholmen Jade Sword

Andra valpen som föddes var en hane som fick blå färg. Han vägde hela 217 gram och fick namnet Westerholmen Jade Sword. Jade Sword är ett grönt ekologiskt te som växer i Hunanregionen i Kina. Det beskrivs som ett visuellt attraktivt te. Bladen är stora och långa och visar mörka smaragdgröna nyanser. Det doftar av färskt gräs och vårblommor. I koppen blir det en intensiv gyllengul färg och har en saftig uppfriskande smak.

Jade Sword har till vana att somna mitt-i-maten, oavsett om det är i mjölkbaren eller matskålen <3

Fröken Rosa

Tredje valpen var också en tik. Lite mindre än de andra, men fortfarande stor. Hon vägde 192 gram, vilket är vad våra största valpar vägt tidigare. Fröken Rosa började äta från sin mamma innan moderkakan kommit ut och hon är fortfarande väldigt otålig och matglad. Snabb som en liten vässla är hon när hon ilar fram.

Fröken Röd

Sist, men inte minst kom fröken Röd till världen, hon var näst störst med sina 214 gram. Efter maten känner man lätt igen Fröken Röd som alltid hamnar sovandes på rygg. Fröken Röd är den som är mest matglad och är ivrigast på att komma ut och upptäcka världen.

Länkar

Te-kullen – om när kullen föddes
Te-sorterna – om valparnas namn
Gin-kullen där Rosa är född
Stjärn-kullen, som Rosa är mamma till
Rosas egen sida
Rosas stamtavla
Izaks stamtavla
Hälsotester

Te-kullen i bilder