Dags för insemination

I morse åkte vi till Ulltuna och fertilitetskliniken för ett fjärde progesteronprov med utstryk. Det såg fint ut sa veterinär Eva Axnér och sa att med tanke på fredagens resultat är det troligtvis dags för insemination i morgon eller möjligtvis på onsdag

Tillbaka till Ulltuna

Några timmar efter det att vi kommit hem ringer veterinären och ber oss åka tillbaka. Lilians progesteronprov hade stigit så mycket att det var perfekt tid för insemination. Lilian var lite fundersam, men tyckte ändå det var kul att åka tillbaka till väntrummet och lokalerna hon börjat känna sig hemma i

Upptining

Stråna med spermierna fanns i en sorts behållare med flytande kväve. Upptiningen gick betydligt fortare än vad jag kunnat föreställa mig

Om man tittar noga så syns 2 strån i behållaren
Vi använde oss av tre strån och här håller veterinären i ett av stråna som ska eller precis har tinats

Pigga små rackare

Veterinären sa att spermierna kunde vara lite trötta och yrvakna när de var precis upptinade, men det var full fart direkt på nästan alla. Det såg väldigt bra ut sa hon, med hög andel levande. Spermierna las in direkt i livmodern med hjälp av endoskopi, alltså med hjälp av ett särskilt sorts instrument med kamera längst fram så att veterinären hittar rätt. Hon förvarnade att Lilian kunde börja hässja och att livmodern kunde dra ihop sig precis när spermierna lades in vilket var precis vad som hände. Lilian tog annars det hela med ro och stod helt stilla under hela proceduren.

Det är fascinerande och nästan svindlande att tänka hur dessa små spermier har flugit hit till oss. Det ger unika möjligheter i avelsarbetet att kunna använda individer som det annars är väldigt svårt och i vissa fall helt omöjligt att annars kunna para med. Nu håller vi tummarna för att Lilians insemination tar sig och att det föds en fin kull efterlängtade valpar i mitten av februari

Det här är Lilian

Lilian är sedan tidigare mamma till Juvel-kullen

Vi kommer berätta mer om pappan inom kort