Spårkurs

Marianne, med kennel Tripwire tog med oss på spårträning för Bosse Hedström idag. Vi var 5 nybörjarekipage som duktiga Bosse höll kurs för, det var Rosa och fyra pudlar. Bland annat Ola, som var kär i Rosa när de var valpar och juniorer, han kände fortfarande igen henne <3

Bosse kallade det för lydnads-spår. Det handlar om att hunden ska följa fotspår gjort av en människa. I inlärningsskedet ska ”näring” (godis) läggas som belöning i fotspåren på lagom avstång från varandra. Vad som är lagom skiljer sig mellan olika hundar, vilket vi upptäckte bland bara på dessa fem individer som var med idag.

Rosa i spåret

Jag hade köpt prinskorv till Rosa för att hon skulle få något extra gott när hon jobbade, men det passade inte. Vi började med att lägga varsitt spår och när det blev Rosas tur var hon helt ointresserad av att sätta nosen i backen. Jag bjöd henne på en korvbit direkt i munnen, men den spottade hon ut och tittade förebrående på mig. Som tur är hade jag med mig lite foderkulor så jag fick göra ett nytt spår med hjälp av foder – det gick bra 🙂

Det gick lite för bra till och med. Rosa var lite för bra och stannade för länge i varje spår. Tredje spåret vi la gick bättre, men då var det lite för lite godis i varje spår. Fjärde spåret la jag lite mer godis i fotspåren och det var bättre. Men Rosa hade lite för stort ”näringsintresse” och stannade kvar lite för länge på varje plats det fanns godis – inte en endaste liten smula fick lämnas kvar innan hon forsatte framåt. Nästa gång ska jag prova med lite kyckling till henne – det doftar gott och smular inte sönder som torrfoder gör när hon tuggar på det. Marianne och jag har även köpt spårlina och vimplar så att vi kan lägga spår i början av våra promenader och låta hundarna gå spåret mot slutet. Bilderna är från Rosas olika spår med Bosse som förare

När proffsen jobbar

Mot slutet av dagen skulle Bosse visa hur det går till när en hund som tränat lite mer på spår än våra sällskapshundar. Det var en unghund som inte tränat så mycket men vi lärde oss mycket även av det. Framförallt hur man ska tänka med avstånd mellan näringarna. Det var väldigt spännande och intressant att se.

Stort tack Marianne för att du tog med oss på denna kurs!