Premiär för Respiratory Functional Grading Scheme!

Äntligen premiär för Respiratory functional grading scheme i Sverige! Efter många års väntan var det då dags för första testtillfället på Svenska Kennelklubbens kontor i Rotebro. Vi anmälde tre av mopsarna i våran uppfödning till att deltaga denna dag. Asta, Sigge och Nisse var först ut i detta första officiella test!

Respiratory functional grading scheme, eller RFG-s som det kallas, är ett belastningstest som stressar mopsens andningsvägar och en utbildad veterinär lyssnar på hundens andning med stetoskop och utvärderar även andningsmönster hos hunden. Ett vetenskapligt grundat, objektivt test som vi som ägare och uppfödare efterlyst sedan flera år tillbaka. Grundforskningen startade för över tio år sedan på iniativ av The Kennel Club och har bedrivits på Cambridge University sedan dess.

Utvärderingen tiittar på och noterar näsborrarnas utforming, vikt utifrån Cambridge Universitys Body Condition Score, askulation av de övre andningsvägarna och noterar även mopsens tillstånd innan, under och efter genomfört belastningstest. Metoden är noga genomlyst och testad mot mätbara resultat där hundarna placerats i en diffusionslåda och man mätt andningsfrekvens vid in- och utandning och respektive ras andningsmönster har kartlagts.

Alla våra tre mopsar bedömdes som kliniskt friska individer, däremot ansågs de vara i för högt hull. Nisses resultat kommer att vara preliminärt då han inte är över två års ålder vilket är ett krav för officiellt resultat.

Vi har tidigare deltagit i Maria Dimopoulous forskningsprojekt på SLU rörandes andningsvägarna med andra mopsar där de även testats utifrån RFG-s med inofficiella resultat. Satt i detta perspektiv så känner vi oss nöjd med resultatet för dagen och känner att vi är på rätt väg för rasens bästa.

 

2 comments on “Premiär för Respiratory Functional Grading Scheme!Add yours →

Comments are closed. You can not add new comments.

 1. Hej!
  Så roligt att läsa om de nya testerna som utföll så positivt för era tre mopsar.
  Nu hoppas man att många uppfödare hänger på och att blivande mopsägare efterfrågar att båda föräldrarna är testade.
  Grattis till Westerholmens kennel och grattis till rasen mops framtid i Sverige.
  Vi är labradorägare och ofta hundvakt åt vår dotters familjs mopstik från Kingsize kennel. Sally som tiken heter följer lätt med på våra långpromenader med labradoren.
  De båda hundarna går väldigt bra ihop; snälla och sportiga😀

  1. Hej

   Tack för din kommentar. Då frågan har varit uppfödardriven, ett upprop innan pandemin (2019?) och en skrivelse från iniativtagarna skickades till SKK:s centralstyrelse med anledning av detta. Uppslutningen var stor, över 600 underskrifter gav tyngd åt de önskemål som både ägare och uppfödare hade – ett införande att ett objektivt, evidensbaserat belastningstest för dessa tre raser.

   Att det har funnits ett motstånd till detta test hos vissa intressegrupper med deras särintressen är känt sedan tidigt – detta lämnar inte avgörandet för hur man ska se på individ åt subjektiva värderingar eller uttryck. Djurägarna kan få hjälp med en objektiv bedömning och uppfödare kan göra bättre urval i avelsarbetet samt ett kvitto på att de gör rätt.