6-månaderskontroll i forskningsprojekt

Under föregående år startade Cecilia Rhodin och Christina Obel ett forskningsprojekt med en studie där de försöker ta reda på hur kotkroppsförändringar, närmare bestämt hemivertebra, uppstår hos mops. Hela Ros-kullen har nu genomgått både 12-veckorskontrollen och 6-månaderskontrollen. Nästa gång blir vid ett års ålder då en mer omfattande undersökning kommer göras med magnetkamera. Därefter kommer mopsarna följas och undersökas en gång om året livet ut. Hittills har inga förändringar av ryggraden synts till vare sig på någon av de 5 valparna i Ros-kullen eller på Sonja (från Powertool-kullen), som också gjort båda undersökningarna och vi hoppas det håller sig så.

Lite mer om studien

Hemivertebra eller ”triangelformad kota” är en förhållandevis vanligt förekommande kotkropps-förändring hos trubbnosiga hundraser. Syftet med studien är undersöka både förekomst och tidpunkt för debut av hemivertebra hos svenska mopsar. Målet är att få ytterligare kunskap om varför dessa kotkropps-förändringar uppstår, varför de ger större problem hos mopsar och viktigast vad vi kan försöka göra för att förhindra uppkomsten av dessa.

Läs mer om projektet och vad som ingår i undersökningarna på Cecilias hemsida här och på facebook-sidan här . Är du uppfödare och säljer valpar i Stockholmsområdet – kontakta Cecilia eller Christina för att medverka i denna viktiga studie. Det behöver inte vara hela kullen, som i detta fallet utan även enstaka valpar är välkomna att delta.

Gemensam skogspromenad inför undersökningen

Vi tog en gemensam skogspromenad inför själva undersökningen, mycket uppskattat av både valpar och ägare trot att det var så snöigt att vi gick lite vilse

Men var är valparna?

…inte så långt borta 🙂

Ilse snösimmade, men var snabbt uppe och fortsatte leka och Sigbritt undrade vad som hände

Det obligatoriska försöket med gruppbild

Minst ett försök till gruppbild måste alltid göras, men det brukar gå som det går och se ut som på detta viset – klart alla ville fram till kennelmamma som försökte ta bild sittandes på knä 🙂

Undersökningen

Allt gick bra vid undersökningen. Varje valp fick inledningsvis genomgå en grundlig genomgång där Cecilia och Christina vägde, lyssnade med stetoskop och tittade valparna i munnen – självklart med massa gotter som belöning. De fick även lite lugnande för att inte tycka det var obehagligt att ta blodprov och genomgå röntgen. Bosse var största men tikarna vägde mellan 5,1 och 5,6 kilo och var fortsatt väldigt jämna i vikt. Allt gick väldigt bra och ingen av valparna hade fått några förändringar på kotorna utan ryggarna såg raka och fina ut. Alla fick se sin egen valps röntgenbilder på nära håll. Bilderna visar hur mycket de vuxit sedan 12-veckors undersökningen

Roskullen 6 månader
Roskullen 12 veckor

Stort tack

Vi vill rikta ett stort tack till alla våra underbara valpköpare som tar sig tid och vara med i detta viktiga projekt. Särskilt tack till Solweigs matte som reste ända från Gotland bara för att vara med och till Sagas matte, som lät Saga vara med trots att hon själv var krasslig, men självklart lika mycket även till Ilses och Bosses mattar och hussar.

Tack även till Cecilia och Christina som genomför detta och hur underbara ni är med våra älskade små valpar.

Det tog på krafterna att vara med och Sigbritt hälsar särskilt till sina syskon från familjekorgen